Monday, May 3, 2010

Coklat Kek

Resepi dari seorang sahabat ..Cahaya Mohammad. Tq for the great recipe fren!








2 cwn tepung gandum

1 cwn gula halus (kalau takde, kisar kasi halus)

½ cwn serbuk koko (guna serbuk hitam – dark chocolate , lagi bagus)

150g butter

3 biji telur

1 camt coklat emulco (kalau takde gune esen vanilla)

1 camt serbuk penaik

1camt soda bikarbonat

1 cwn air

½ cwn mayonise

Bahan kuah coklat:

200g coklat cooking (separuh bar)

200ml whipping cream (satu kotak kecil)

Sedikit butter

Coklat urai utk hiasan

Panaskan oven 180’c. Leserkan loyang sederhana dgn butter (guna kertas A4 kalau takde kertas minyak)

Pukul butter & gula sampai kembang (warna keputihan).

Sambil tu bolehlah ayak tepung, serbuk koko, serbuk penaik & soda bikarbonat.

Bila butter dah kembang, masukkan telur satu per satu.

Masukkan esen / coklat emulco. Tutup mesin.

Dengan menggunakan sudu kayu (aku guna tangan je), masukkan bahan ayak tadi diselang seli dgn air. Jangan over kacau, kalau ade ketul-ketul kecil tepung tu, kira ok dah.

Masukkan mayonise. Jangan kacau sangat, lebih kurang je.

Bakar selama 40-45 min.

Kuah kek:

Dengan menggunakan teknik double boiler (air panas bawah mangkuk, takut hangus kalau dimasak atas api), cairkan coklat dengan cream. Bila dah fully cair, masukkan butter 1 sudu. Kacau skit lagi. Tuang atas kek. Tabur coklat urai. SIAP!

Cam senang...Cubalahhhh...YUMMY...

Zuraini bt Zainal

0 comments: