Wednesday, August 18, 2010

Popia Bersira Pedas . Sangat Suka !

Oh bulan-bulan puasa ni, mulalah terasa memacam nak makan. Baru ni berkesempatan berpuasa di Melaka. Saat-saat ditunggu. Dah lama tak balik kampung. Rindu kat mak, rindu kat kg..terasa lama sungguh tak balik sana. Sekali sekala dapat balik ni, cik Abang siap minta cuti untuk berada di kg lama sikit. Kalau balik Melaka, kuih favorite yang mesti beli di pasar Ramadhan adalah POPIA SIRA.
OhhhhhHHhHh...sungguh nikmat kalau dapat makan...Sekali beli mesti kena beli banyak sebab aku je makan 4-5 ketul sekali hadap. Orang lain..?? ekekekeke
Bila dah balik Paka ni, kenalah belajar-belajar buat sendiri. Sebab kami jarang ke Pasar Ramadhan kat sini. Kenapa ek? Maybe tak sempat nak pergi, cik Abang balik keje je dah time nak berbuka..lagipun makan berdua je, beli itu beli ini sapa nak makan. Bimbang membazir pulak.
Sebab nak makan juga, maka aku pun cari2 la resepi2 simple (seperti biasa) kat internet. Dan inilah yang hasilnya.

Dapat resepi dari sini , MyResepi.com .Ok aku tepekkan resepinya di sini


Popia Bersira Pedas

---------------------------


  • kulit popia secukupnya
  • UNTUK INTI
  • 1 batang carrot - dihiris halus
  • 1 biji sengkuang kecil - hana gune lobak putih
  • 1 mangkuk kubis yang dihiris halus
  • taugeh - jika suka (hana x ltk)
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan n blend
  • 1 sudu mkn sos tiram
  • garam
  • perisa@gula
  • UNTUK SAMBAL SIRA
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
  • 2 sudu besar sos chili - hana guna sos cili thai
  • sedikit belacan - jika suka
  • sedikit air asam jawa@cuka
  • gula melaka@gula putih
  • garam
  • bijan sangai

Cara-cara

  1. UNTUK INTI - tumis bawang besar, masukkan sos tiram. tumis hingga naik bau. masukkan udang kering. kacau rata. masukkan sengkuang, carrot, kubis dan taugeh jika suka. perasakan dengan garam dan juga perisa@gula. tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi dan goreng hingga kekuningan.
  2. UNTUK SAMBAL SIRA - panaskan minyak, tumis bahan2 tadi hingga agak2 pekat. masukkan popia yg dh digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan. siap utk dhidang!
** hasil percubaan pertamaku ini, agak kering sikit. kena cuba lagi nampaknya...tapi still abis walaupun agak slow..uhuks!

Wajah Food Taster...



cik Abang kecik kata sedap...cik Abang besar kata, kering.. :(



Zuraini bt Zainal

3 comments:

Syahida said...

Kalau tengok gambar tu,dah cukup chantek dah tu...teruskan usaha anda.jangan jadi macam saya, malas masak..hehe

LENDANUAR said...

wahhhh aku suka kueh itew...sedap2..aku cnp jer dr ko ye resepinya.....bila nak buat pulak ni kan....?????????

Zuraini bt Zainal said...

syahida: gambau jew....bila makan..ok..ok je rasa dia..kurang manis...belum bisa menyenggat..huhuhu
**pose takleh nak rasa, main agak je**
lenda: tu la, nak beli hari2, ongkosnya...sekali beli kena banyak plak tu..better buat sendiri.... selamat mencuba ya!