Tuesday, August 24, 2010

Resepi lagi untuk dikongsi..

Bila tibanya bulan puasa ni, terasa seperti nak makan macam-macam je. Kalau dapat pergi Pasar Ramadhan, alamat kena siap duit je la. Oh, ini nak, itu nak. Boleh kata, banyak sangat yg hendak dibeli. Perut kecik ja! Aduh! Rambang mata dibuatnya.

Untuk mengelakkan dari simptom2 itu, maka adalah lebih baik, try je masak sendiri kat rumah. Ekekek, kalau rajin, kalau ada masa terlebih , why not, sekali sekala test skill. Cari resepi mudah-mudah je. Resepi, kat internet berlambak. Search sahaja lah, Cik Abang Google boleh membantu.

Aku pun biasa buat camtu. Teragak nak makan 'itu' cari kat internet. Teragak nak makan 'ini', search kat internet. Tapi favorite place aku kat MyResepi laaa... mesra alam sikit kot...hahahha..entah lah....kebetulan kalo asyik serach kat Google, sure ada link ke sini.
Tapi sekali sekala kalau buntu, haaaaaaaaaaa....ada sorang kawan aku ni. Biasa kalau dia kerja, dia biasa online. Kawan sekolah lama masa kat Kuantan. Kawan baik, kawan nangis bersama la boleh kata...hahahha...***aku ramai je kawan nangis bersama nih*** Family dia pandai masak, dan KAKI makan. So mmg resepi banyak dalam kepala. Apa yang biasa aku buat, buzz2 dia, tanya apa nak masak hari ini. Dan aku akan cakap la apa yang ada dalam peti sejuk. Then dia akan keluarkan resepi-resepi yang sesuai untuk aku masak hari tu...Hahahaha..cam ala-ala MR GOOGLE gak la nie.....hahahhahaah..tapi biasa kalau nak masak style lain ni, memang boleh lah tanya dia. Kalau ikut aku, asyik pakai resepi yang sama je hari-hari. Boring!

Antara masakan yang 1st time aku masak atas bantuan rakan ku ini....ekekeke...
**masak simple pun tanya kawan ..aparaaaa**
Ikan Kembung Masak Stim chinesse style...hahahhahahaa...simple je kan..???.dah cuba buat baru tahu simple...

Ikan Kembung Masak Stim
------------------------------
Bahan-bahan : (takde sukatan ye kengkawan, campak2 jew)

Ikan kembung (kebetulan ikan tu je ada)
Halia - hiris halus
Bawang putih - hiris halus
Soon
Cendawan butang
Garam
Cuka sikit.
Cili api kalo nak pedas.- potong kasar je

Kaedahnya :

Campur je semua bahan-bahan diatas, secukup rasanya...dan STIM...hahahahhahaha
Mudah gilos!
Cubalah...hihihi

Bila makan cicah ngan sambal kicap...sodapppppsss..

Ku paparkan hasilnya.....Taraaaaaa !!!



**tak mencabar sungguh anieeeeeeeeeee...!!** hahahhaha...
Cuba la ye kengkawan....Sekali sekala makan dan masak sendiri ni sedapppps, puas hatiii...

Adiosss!

Zuraini bt Zainal

1 comments:

LENDANUAR said...

hihihihi ...bleh cuba gak ni....besa lah ye xtvt aku cnp..tq........