Yey! Kali kedua percubaan baru berjaya. Search kat Internet, memacam cara derang ni buat cheese cake. Bahan-bahan pun lain-lain. So setelah dibuat sedikit pemerhatian dan penyelidikan **cheewah !!** maka resepi yg di bawah ini menjadi pilihan hati. Bahan-bahan semua ada maka bermulalah operasi... Sambil berdoa...mintak-mintak jadilah hendaknya. Sudah lama berhajat nak makan cheese cake buatan hasil tangan sendiri. AMIN.
Resepi di cedok di sini (port biasa)
sebab: bahan-bahan semua ada, lihat pada hasilnya, menarik, testimoni banyak, semua kata menjadi dan keknya sedap.
Bahan-bahan ( 23cm )
- BASE:
- 110g Butter - cairkan
- 200g Biskut digestive - klu xde, apa2 biskut pun boleh
- 50g Almond flakes - toast
- FILLING:
- 500g / 2 buku Cream cheese
- 30g Butter
- 120g Gula Kastor
- 1 lemon - grate kulit & perah jus
- 30g Tepung jagung - ayak
- 200-300ml whipping cream
- 4 biji Telur - pukul sedikit
- 150g Blueberry pie filling
- TOPPING:
- 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2
- 30ml Air
- 150g Blueberry pie filling
Cara-cara
- Hancurkan biskut & gaul dgn bhn2 base. Chill sehingga di perlukan.
- Pukul cream cheese & butter sehingga smooth. Campurkan gula, parutan & jus lemon & tepung jagung. Pukul lagi sehingga smooth. Campurkan cream & pukul lagi sehingga pekat. Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.
- Tuangkan separuh adunan ke atas base. Ratakan blueberri & tuangkan baki adunan.
- Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam.
- Sejukkan kek pada suhu bilik (sebaik2 nya biar sekejap dlm oven baru keluarkan so that ia tak terkejut & merekah). Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.
- Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.
Gambar-gambar lain :
Kek selepas di masak menggunakan teknik "water bath"
3 comments:
pergh! rupa 10 markah..rasanya amacam, sodap tak? :)
best2.aku suka ..nanti aku try ye...
syahida: rupa 5 markah jew...coz kita takde bekas tin hat bley bukak tepi tu...so nak potong cantik x dpt...rasa dia best!
lenda: ko dah master... :)
Post a Comment